Vertrekkensklaar met deze reistips!
Om je vakantie helemaal vlot te laten verlopen, delen we onze kennis en ervaring met jou aan de hand van enkele handige reistips.
Welke reisdocumenten heb je nodig?
In bepaalde landen of regio’s volstaat je Belgische identiteitskaart als geldig reisdocument. In andere landen, en dan vooral buiten de Europese Unie, kan het zijn dat je nog andere documenten zoals een paspoort of een visum nodig hebt.
Op de website van de Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken vind je makkelijk welke reisdocumenten je per land nodig hebt en nog meer handige reistips.
Bij alle grensovergangen ben je verplicht om je te legitimeren aan de hand van je identiteitskaart. Kijk zeker ook even na of je identiteitskaart nog geldig is tot de datum van terugkeer. Let op: voor sommige bestemmingen moet je identiteitskaart nog enkele maanden ná terugkeer geldig zijn. Doe beroep op het reisadvies van de ambassade of het consulaat van de desbetreffende bestemming of bij ons op kantoor.
Bij bepaalde bestemmingen heb je naast je identiteitskaart ook nog een Belgisch paspoort nodig, het rode boekje. Die kan je aanvragen bij je gemeente (doe je best een maand voor vertrek) en geeft je toegang tot alle landen, ook niet Europese. Het paspoort is 7 jaar geldig, voor minderjarigen is dat 5.
Naast het paspoort kan het ook zijn dat je een visum nodig hebt, een sticker die in je paspoort gekleefd wordt. Het laat je toe gedurende een bepaalde periode in een land te verblijven of er door te reizen. Je visum kan je ook aanvragen bij de ambassade of het consulaat van je bestemming in België. Let op: op de dag van je visumaanvraag moet je paspoort minstens 6 maanden geldig zijn.
Wil je met je eigen wagen naar het buitenland reizen? Check dan even bij de ambassade of het consulaat van je bestemming in België of ze het Belgische rijbewijs aanvaarden. Zo niet, dan vraag je een internationaal rijbewijs aan bij je gemeente. In dat geval heb je een recente pasfoto, je identiteitskaart en je Belgische rijbewijs nodig. Een internationaal rijbewijs is 3 jaar geldig.
Trek je binnenkort naar een bestemming die een andere munteenheid hanteert? Check dan even de actuele wisselkoersen van die muntsoort. Bovendien kan je heel eenvoudig historische wisselkoersen opzoeken en reken je snel de wisselkoers om van de ene naar de andere valuta.
Reisdocumenten voor kinderen
Kinderen onder de 12 jaar oud hebben een elektronische identiteitskaart nodig in de vorm van een Kids-ID. Het document is 3 jaar geldig en wordt aanvaard in de meeste EU-landen, soms ook buiten de Europese Unie. Let erop dat het Kids-ID geldig is tot en met de datum van terugkeer. In het geval ze het document niet aanvaarden, volstaat een Belgisch paspoort.
Reist je kind met 1 ouder, dan staat het de ouders vrij om het akkoord van de andere ouder op papier te zetten en de handtekening voor echt te laten verklaren door de gemeente. Die schriftelijke toestemming volstaat als geldig document. Buitenlandse Zaken raadt zo’n toestemming ook aan als je kind alleen of in gezelschap van andere personen dan de ouders reist. Heb je nog enkele vragen hieromtrent? Je kan bij ons op kantoor terecht voor meer reistips of vraag extra informatie aan de ambassade of het consulaat van je bestemming in België.
Reizen tijdens je zwangerschap
Perfect mogelijk. Alle zwangere vrouwen mogen genieten van een welverdiende vakantie. Tenzij je last hebt van bepaalde aandoeningen of er sprake is van een risicozwangerschap, dan vraag je best betrouwbare reistips aan je arts, gynaecoloog of vroedvrouw.
Dit raden we je aan:
- De meest comfortabele periode om te vliegen, is tijdens het tweede trimester van je zwangerschap, tussen de 14 en 28 weken. Dichter naar de bevalling toe vermijd je best. Denk aan complicaties of een gebrek aan degelijke medische hulp ter plaatse.
- Vraag een attest aan je arts, gynaecoloog of vroedvrouw of aan de betreffende vliegtuigmaatschappij waarmee je plant te vliegen. Daarin staat dat je zwanger bent, dat er geen medische bewaren zijn om te vliegen en toont de vermoedelijke bevallingsdatum. Ben je hoogzwanger? Vraag dan ook even aan de vliegtuigmaatschappij vanaf wanneer je geen toegang meer krijgt.
- Neem je zwangerschapsboekje mee van Kind & Gezin.
- Denk eraan om regelmatig iets te eten en te drinken aan boord.
- Zo nu en dan loop je ook best even rond om je benen te strekken of kan je enkele oefeningen doen om de bloedcirculatie te bevorderen.
- Informeer je over de gezondheidszorg op de bestemming en stel op tijd je reisapotheek samen.
- Vermijd bestemmingen op grote hoogte tijdens het eerste trimester, stel gewelddadige sporten of diepzeeduiken nog even uit.
- Bescherm jezelf voldoende tegen de zon om een zwangerschapsmasker te voorkomen.
Op reis met een baby
Enkele reistips voor als je er van tussenuit wilt met je baby:
- Vóór je de accommodatie of vliegtickets boekt, hou je best in de gaten welke de kindvriendelijke hotels zijn.
- Vaak moet je bij low cost vliegmaatschappijen bijbetalen als je je zitplaatsen wilt kiezen om bij elkaar te zitten.
- Vergeet belangrijke reisdocumenten (zoals het Kids-ID) of geneesmiddelen niet. Welke documenten je nodig hebt voor jouw bestemming vind je bij de Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken.
- Ga na of er bepaalde reisvaccinaties nodig zijn, zowel voor jou als je kind. Daarvoor kan je terecht bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde.
- Let op de regels rond vloeistoffen aan boord, die zijn ook geldig als je met een baby reist. Maximaal 100 ml blijft de norm.
Reisdocumenten gestolen of verloren?
Zijn je reisdocumenten in België gestolen of verloren en wil je ze laten blokkeren, bel dan even naar DOC STOP op het gratis nummer 00800 2123 2123 en meld de diefstal of het verlies aan het dichtstbijzijnde politiebureau. Doet de diefstal of het verlies zich voor in het buitenland, bel dan naar DOC STOP op het nummer +32 2 518 2123, doe ook melding bij het dichtstbijzijnde politiebureau en vraag een attest aan van verlies en diefstal.
Hoe zit het nu met de handbagage?
Kan je best wel wat handbagage gebruiken, maar vraag je je af hoeveel je mag meenemen aan boord? Vliegtuigmaatschappijen hanteren vaak verschillende richtlijnen hieromtrent, informeer je dus goed.
Vliegtuigmaatschappij | Handbagage | Afmetingen | Gewicht |
Brussels Airlines | 1 stuk handbagage + 1 accessoire | 55 x 40 x 23 cm | Max. 12 kg |
TUI Fly | 1 stuk handbagage | 55 x 40 x 25 cm | Max. 10 kg |
Wel
Vloeistoffen van maximaal 100 ml per verpakking. Steek ze in een hersluitbare plastic zak van maximaal 1 liter per persoon. Wat je wél onbeperkt mag meenemen aan boord: babyvoeding, medicijnen en koelelementen voor medicijnenvervoer. Indien nodig kan je een attest vragen aan je arts.
Niet
- vuur- en schietwapens
- puntige, scherpe voorwerpen zoals nagelvijlen of nagelschaartjes
- stompe voorwerpen zoals knuppels
- ontplofbare of ontvlambare stoffen
- chemische of toxische stoffen
Een auto huren op reis
Een auto huren op reis heeft zo z’n voordelen. Of je nu dicht bij huis bent of juist ver weg, met een huurwagen je kan overal naartoe, op je eigen tempo. Vaak kan je kiezen uit een uitgebreid assortiment wagens die vrij nieuw en dus veilig zijn en kies je zelf voor handige extra’s, zoals gps of airco.
Onze reistips voor als je een wagen wilt huren op je bestemming:
- Je hebt je identiteitskaart en rijbewijs nodig om een wagen te huren op reis. Indien een internationaal rijbewijs vereist is, zorg dan dat je die tijdig aanvraagt.
- In de meeste landen moet je minstens 21 jaar zijn om een auto te mogen huren. Soms moeten jonge chauffeurs onder de 26 jaar ook extra betalen.
- Vaak moet je een kredietkaart voorleggen die als borg dient voor de huurwagen.
- Kinderzitjes kan je reserveren.
- Sommige maatschappijen beperken je in het aantal gereden kilometers per dag en eisen een hoge toeslag als je die overschrijdt. Probeer die te vermijden.
- Zit je tripje met je huurwagen erop? Breng hem voor de zekerheid terug met een volle tank. Zo riskeer je geen onnodige boete.
Waar moet je aan denken als je met je eigen wagen op reis gaat?
Enkele zaken waar je zeker rekening mee hoort te houden als je met je wagen op reis gaat:
- tol & vignetten
- reservesleutels
- winteruitrusting
- garage onderhoud
- geldige verzekering
- internationaal rijbewijs
- andere (verkeers)regels
- andere boorddocumenten
Heb je reisvaccinaties nodig?
Of je verre reisplannen hebt of juist dichterbij, bij enkele bestemmingen zijn vaccinaties aangeraden en zelfs verplicht om toegang te krijgen. Wil je nagaan of je inentingen nodig hebt voor jouw reis en welke? Bij Scheldeboorden Travel geven we je reisadvies over mogelijke ziekten en de vaccinaties om ze te voorkomen. Neem gerust contact met ons op of scoor reistips bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde.
Je huisdier meenemen op reis? Dit moet je weten
Hier gelden verschillende regels, afhankelijk van de spoorwegmaatschappij waarmee je reist. Wel komt het vaak voor dat je moet bijbetalen naargelang het gewicht van je huisdier en is het verplicht je dier aan de leiband te houden. Soms zijn muilkorven nodig of verplicht. Verder vragen de maatschappijen hinder te vermijden ten opzichte van je medepassagiers. Geleidehonden reizen gratis.
De regelgeving rond het transport van huisdieren verschilt van land tot land. Algemeen geldt dat je het internationale paspoort van het dier bij de hand houdt. Je plaatst je huisdier op de achterbank of in de koffer, in een harnas of kooi. Stop je onderweg, dan raden we je aan je dier nooit alleen achter te laten in de wagen.
Ook hier hangt de regelgeving af van de luchtvaartmaatschappij waarmee je reist. Soms mogen kleine dieren mee aan boord, maar soms ook niet. In het eerste geval moet de kooi aan de voeten geplaatst worden bij het opstijgen of landen. Tijdens de vlucht mag de kooi op het uitklaptafeltje van de stoel voor je.
Deze regels kunnen veranderen van zodra je buiten de Europese Unie reist. Wij vertellen je alles wat je wilt weten over de regelgevingen op jouw bestemming.
Nog meer reistips nodig?
Wil je iets meer informatie bij bovenstaande vragen
of heb je nog andere vragen?